Venkelsalade met pastis

Written by ilikeurfood. Posted in Hoofdgerecht, Likeur

Gerecht venkelsalade met pastis

Als je mij vraagt welke groente er absoluut niet mag ontbreken in de keuken dan staat venkel in mijn top 3. Zowel rauw (flinterdun met een mandoline gesneden) als uit de oven vind ik het heerlijk. Het combineert uitstekend met pastis. Waarschijnlijk omdat het in dezelfde smaakcategorie valt als venkel. Overigens net zoals drop, zoethout, anijszaad, dragon, steranijs en andere alcoholische anijsdrankjes (absint, ouzo, raki en sambuca). Ik had er nooit zo over nagedacht totdat ik het in de Smaakbijbel las. Toen viel alles in één keer op z’n plek. Door het toevoegen van rozijnen wordt de venkelsalade iets zoeter, door de Parmezaanse kaas iets zouter en door de amandelen krijgt het iets meer bite. Maar de grote ster van deze salade is toch wel de venkel! Niet voor niets is er net weer een nieuwe saladebar genaamd Venkel geopend in Amsterdam.

4 personen  –  Bereidingstijd 20 minuten  –  Pastis  –  Hoofdgerecht

Ingrediënten:

 • 75 gram sultanarozijnen of Californische rozijnen
 • 3 eetlepels anijslikeur (pastis)
 • 30 gram blanke amandelen (zonder velletje)
 • 2 venkelknollen met groen
 • 2 eetlepels olijfolie + extra om te besprenkelen
 • 50 gram geschaafde Parmezaanse kaas

Bereidingswijze:

 1. Laat de rozijnen in de anijslikeur een nachtje marineren. 
 2. Verwarm de oven voor op 170 °C. Leg een bakpapiertje op de ovenplaat en strooi de amandelen erop. Zet gedurende circa 5 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze een beetje gaan kleuren. 
 3. Haal het mooie loof van de venkel en houd apart. Snijd de venkelknol in dunne plakjes en meng deze met de olijfolie en zout en peper naar smaak. 
 4. Verhit de ovengrill goed heet voor. Leg de venkelplakjes op een ingevette bakplaat en rooster in 5 minuten totdat de venkel net lichtbruin gekleurd is. 
 5. Laat de venkel iets afkoelen en meng ze dan met de rozijntjes en het weekvocht.
 6. Bestrooi met Parmezaanse kaas, de amandelen en het loof en druppel er wat extra virgine olijfolie over.

NB. dit recept is een eigen variant op een recept uit de Delicious.     

Labels:, , ,

Laat een reactie achter