Tiramisu met limoncello

Written by ilikeurfood. Posted in Likeur, Nagerecht

Gerecht tiramisu met limoncello

Jarenlang heb ik niet geweten dat er een non-chocolade-versie van tiramisu bestaat. Shame on me! Al ben ik helemaal verknocht aan de originele tiramisu, deze variant met fruit is heerlijk fris en zoet. Daarom vandaag een tiramisu met limoncello en citroen. Het recept duikelde ik op uit de Delicious. en komt uit Janneke Philippi’s boek Mijn favoriete desserts. Voor degenen die de foto’s van Philippi hebben gezien: mijn versie ziet er inderdaad anders uit. Wellicht doordat ik een restje limoen heb toegevoegd of doordat ik de amaretti iets te lang heb ondergedompeld. Maar de smaak was er niet minder om. Je kan in plaats van kookringen ook glaasjes gebruiken. Tip: de ramekins van Gü Puds (o.a. te koop bij AH) hebben exact de juiste maat.  

4 personen  –  Bereidingstijd 30 minuten (4 uur opstijven)  –  Limoncello  –  Nagerecht

Ingrediënten:

 • 2 blaadjes witte gelatine
 • 100 ml sap en rasp van 1-2 (bio)citroenen
 • 75 gram kristalsuiker
 • 3 eetlepels limoncello
 • 32 kleine amaretti (deze bitterkoekjes zijn verkrijgbaar bij Italiaanse deli’s)
 • 50 ml slagroom
 • 250 gram mascarpone
 • poedersuiker
 • Materiaal: bakpapier en 4 kookringen of glaasjes met een doorsnede van 7 cm

Bereidingswijze:

 1. Vet de kookringen aan de binnenkant in met boter en bekleed ze met een reepje bakpapier. De boter zorgt ervoor dat het bakpapier goed blijft plakken. Neem een platte schaal/bord en bedek deze ook met bakpapier. Indien je geen kookringen hebt, kan je ook (doorzichtige) glaasjes gebruiken. In dat geval hoef je ze niet in te vetten en te bekleden met bakpapier. 
 2. Week de gelatine 5 minuten in een kom met ruim, koud water. 
 3. Breng de citroenrasp met 100 ml van het sap en de kristalsuiker in een steelpan tegen de kook aan. Roer tot de suiker is opgelost en kook 1 minuut door. Neem de pan van het vuur en voeg de limoncello toe. 
 4. Doop 28 kleine amaretti één voor één kort in de warme citroensiroop en leg ze als een taartbodem in de kookringen of glaasjes. 
 5. Verwarm de resterende citroensiroop opnieuw zachtjes. Knijp de gelatine goed uit. Neem de pan van het vuur en los de gelatine al roerende op in de hete citroensiroop. 
 6. Klop met een mixer de slagroom dik en schep luchtig door de mascarpone. Klop de citroensiroop erdoor. Schep de citroencrème op de amaretti in de ringen. Laat de tiramisu minstens 4 uur in de koelkast opstijven. 
 7. Indien je kookringen gebruikt verwijder je het bakpapier en de kookringen en serveer je de tiramisu op 4 borden. Als je glaasjes gebruikt hoef je alleen nog maar het dessert af te maken. Garneer de desserts met de laatste 4 amaretti, kleine stukjes citroen/limoen en bestuif ze met poedersuiker.  

Kijk ook naar mijn recept voor tiramisu met Baileys!

Labels:, , ,

Reacties (1)

Laat een reactie achter