Tiramisu met Baileys

Written by ilikeurfood. Posted in Likeur, Nagerecht

Gerecht tiramisu met Baileys

In mijn keuken staat een strekkende meter kookboeken. Genoeg inspiratie dus om een beetje te blijven variëren. Toch moet ik bekennen dat ik dit dessert inmiddels zo’n 20x gemaakt heb. Oeps… Jaren geleden kreeg ik van mijn vriend het kookboek Nigella Express. Nou ben ik zo’n grote fan van Nigella Lawson dat ik door insiders al Ingella wordt genoemd. De twist die zij aan het klassieke recept geeft is in mijn ogen briljant. De originele tiramisu wordt met Marsala gemaakt, maar deze variant van Nigella met Baileys vind ik persoonlijk wat voller van smaak. Niki Segnit zegt het heel treffend in haar Smaakbijbel: “Met een beetje koffie gaat iets met chocolade chocoladeachtiger smaken en omgekeerd.” Let op! Bega niet de fout om in een jolige bui een scheut Baileys extra aan de mascarpone toe te voegen. Je lange vingers/savoiardi worden dan veel te zompig. Less is more!

8 personen  –  Bereidingstijd 30 minuten  –  Baileys  –  Nagerecht

Ingrediënten:

 • 1,5 kopje espresso koffie, gemaakt met 9 theelepels espressopoeder
 • 1 kopje Baileys Irish Cream likeur
 • 2 pakken Savoiardi of andere lange vingers
 • 2 eieren
 • 1/3 kopje fijne kristalsuiker
 • 450 gram mascarpone kaas (2 kleine kuipjes)
 • 2,5 theelepel cacao

 Bereidingswijze:

 1. Neem een grote mengkom en doe daar 1/3 kopje suiker in. 
 2. Neem vervolgens een schaaltje die groot genoeg is om een langer vinger in te leggen. Giet hier 3/4 kopje Baileys in. Schenk hier vervolgens 1,5 kop espresso bij (gemaakt met 9 theelepels espressopoeder en warm kraanwater). Meng de Baileys en de espresso goed. 
 3. Dompel de lange vingers in de mix van espresso en Baileys en draai ze een keer om. Zorg dat ze genoeg vocht opzuigen, maar niet kruimelig worden. Bedek hiermee de bodem van een grote (glazen) schaal. De schaal die ik gebruik is 26 x 16 cm groot.
 4. Neem twee eieren en scheid het eigeel van het eiwit (bewaar maar 1 eiwit). Doe het eigeel in de mengkom bij de suiker en meng het goed. Schenk de overgebleven Baileys (1/4 kopje) erbij en voeg de mascarpone toe. Roer dit goed tot een mooie mousse ontstaat. Klop het eiwit tot het redelijk stijf is en meng het vervolgens met de mousse. Zorg dat het goed vermengd is, maar ga de mousse niet te lang meer kloppen.    
 5. De helft van de mascarponemousse verspreid je over de lange vingers in de schaal. Leg daar een tweede laag lange vingers (die in Baileys en espresso gedoopt zijn) overheen. Vervolgens doe je de tweede helft van de mascarpone er bovenop.  
 6. Bedek de schaal met plastic folie en laat de tiramisu een nacht in de koelkast opstijven (of minimaal 4 uur). Als je het gaat eten, kan je met een kleine zeef of met een mespunt de cacao er overheen strooien. De tiramisu blijft nog een dag goed in de koelkast. Je kan dit recept ook voor 4 personen maken, dan doe je alles gedeeld door twee.  

Je kan ook een meer zomerse tiramisu met limoncello maken. 

Labels:, , ,

Reacties (6)

 • Anne-Ruth Dekker

  |

  Wat leuk Ingella! Heerlijk recept :) Grappig wist helemaal niet dat tiramisu origineel met Marsala wordt gemaakt. Ik dacht altijd met Amaretto, weer wat geleerd 😉

  Beantwoord

  • ilikeurfood

   |

   Hey Kookmeisje :)! Ja Nigella varieert lekker los op het oorspronkelijke recept. Ze heeft meen ik ook een tiramisu met Frangelico gemaakt, die moet ik ook maar eens gaan proberen.

   Beantwoord

 • Stefanie

  |

  Gisteren heb ik dit gerecht gemaakt. De tiramisu was echt heeeerlijk! Lekker lopen smullen. Erg mooie fotografie ook.

  Beantwoord

  • ilikeurfood

   |

   Dank je Stefanie! Alle credits voor Nigella uiteraard, maar is mijn grote favoriet qua desserts.

   Beantwoord

Laat een reactie achter