Tinto de verano sorbetijs

Written by ilikeurfood. Posted in Nagerecht, Wijn

Gerecht tinto de verano sorbetijs

Een paar jaar geleden kwam ik via MadWay to Madrid terecht bij het gezelligste rooftop terrace waar ik ooit heb gezeten: Gaudeamus. Hier maakte ik voor het eerst kennis met tinto de verano. Dit drankje is een mix van Spaanse rode wijn, gaseosa (een soort 7up met minder suiker, bekendste merk is “La Casera”), wat ijsklontjes en een partje citroen. In Nederland zie ik het helaas nooit op de kaart staan. Misschien maar beter ook; waarschijnlijk wordt het nooit meer zo lekker als die ene avond in Madrid. Jamie Oliver geeft er nog een extra twist aan en gebruikt tinto de verano als basis voor een heerlijk fris sorbetijs. Hiermee voel ik me zelfs op een druilerige herfstdag weer even fladderen door de Spaanse avondzon. 

4 personen  –  Bereidingstijd 20 minuten, wachten 4 uur  –  Spaanse rode wijn  –  Nagerecht

Ingrediënten:

  • 300 gram fijne kristalsuiker (of iets minder als je geen gaseosa hebt)
  • 1 (liefst biologische) citroen
  • 300 ml Spaanse rode wijn, zoals Rioja
  • 300 ml gaseosa of 7up/Sprite/Spa cactus lemon/Fanta

 Bereidingswijze:

  1. Doe de suiker met 300 ml water in een pan en laat op matig vuur de suiker oplossen. Draai het vuur vervolgens hoog om de siroop te laten inkoken en haal de pan na 5-7 minuten van het vuur, voordat het bruin begint te worden. Laat afkoelen.
  2. Was de citroen goed, rasp de gele schil (met een fijne rasp) en pers de citroen uit. Schenk de wijn en de gaseosa (of alternatief) in een grote kan en doe de citroenrasp en het -sap erbij. Schenk de afgekoelde suikersiroop erbij en roer het even goed door elkaar.
  3. Je kan nu twee dingen doen: je schenkt de vloeistof in een grote ondiepe bak en zet die afgedekt met een stuk keukenfolie een paar uur in de vriezer tot het volledig bevroren is. Prik het ijs tijdens het eerste uur elke 15 minuten los en roer het daarna ieder uur nog een keer door. Of gebruik een ijsmachine en volg de bijbehorende instructies op. Je kan het ijs serveren met een takje verse munt en eventueel wat bosvruchten of kersen. 

Labels:, , ,

Laat een reactie achter