Spekkoek met pisangroom

Written by ilikeurfood. Posted in Likeur, Nagerecht

Taart Spekkoek met pisangroom

Pisang Ambon is als drankje iets te chemisch naar mijn smaak. Het doet me denken aan die fluorgele suikerbanaantjes die je soms in snoepzakjes tegenkomt. Maar de subtiele bananensmaak van deze pisangroom is een heerlijke topping voor spekkoek. Dat heeft Carla goed gezien. Carla? Ja, ter ere van 30 jaar Allerhande zijn de 45 beste taarten van lezers gepubliceerd (september 2013). Direct viel mijn oog op deze spekkoek. Ik vroeg me altijd al af hoe je deze Indonesische lekkernij maakt, maar durfde me er nooit aan te wagen. Toegegeven: het is niet de meest eenvoudige taart om te maken. Maar ik ben dol op de kruidige smaak en de lichte en donkere laagjes. Wist je trouwens dat spekkoek aan zijn naam is gekomen doordat het lijkt op doorregen spek? 

10 personen  –  Bereidingstijd 2,5 uur  –  Pisang Ambon –  Nagerecht

Ingrediënten:

 • 300 gram roomboter op kamertemperatuur + beetje om springvorm in te vetten
 • 125 gram witte basterdsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 12 eieren op kamertemperatuur, gesplitst
 • 150 gram bloem, gezeefd
 • 125 gram donkere basterdsuiker
 • 2 theelepels gemalen kruidnagel
 • 2 theelepels gemalen nootmuskaat
 • 2 theelepels gemalen kardemom
 • 4 eetlepels gemalen kaneel
 • 125 ml slagroom (koud)
 • 1/2 zakje klop-fix
 • 3 eetlepels Pisang Ambon of andere bananenlikeur

Bereidingswijze:

 1. Vet een springvorm van ø 20 cm in (een grotere kan ook, maar dan heb je iets minder laagjes) en verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Zorg dat het rooster op circa 15 cm onder de grill zit. 
 2. Neem twee grote kommen. Snijd de boter in blokjes. Verdeel de boter over de twee kommen. 
 3. Neem vier schaaltjes. Splits de eieren en doe 6 eidooiers in een schaaltje, en 6 eiwitten in een ander schaaltje. Doe hetzelfde met de andere 6 eieren. 
 4. Lichte beslag: in de ene grote kom voeg je de witte basterdsuiker en vanillesuiker toe aan de boter. Klop in 5 minuten romig met een mixer. Klop daarna een voor een de 6 eidooiers erdoor. Spatel de helft van de gezeefde bloem erdoor. 
 5. Donkere beslag: mix in de andere grote kom met de boter de donkere basterdsuiker, kruidnagel, nootmuskaat, kardemom en kaneel in 5 minuten romig met een mixer. Klop een voor een de eidooiers erdoor. Spatel de rest van de bloem erdoor.
 6. Klop in een grote, vetvrije kom (maak het vetvrij met citroensap en een schoon keukenpapiertje) en vetvrije gardes 6 eiwitten stijf met een mespunt zout. De rest van de eiwitten wordt niet gebruikt maar zou je nog kunnen bewaren om bijvoorbeeld meringues met Pisang Ambon en kokosrasp te maken. Spatel de helft van het eiwit luchtig door het lichte beslag en de rest luchtig door het donkere beslag.
 7. Schep 2 eetlepels licht beslag in de springvorm en strijk met de bolle kant van een lepel uit over de bodem tot een flinterdun laagje van circa 3 mm dik. Plaats de vorm 15 cm onder de grill en laat het beslag in ongeveer 1 minuut stollen. Dit is afhankelijk van je oven, dus let goed op. Het beslag moet niet donker worden maar alleen maar stollen. Neem de springvorm uit de oven en schep 2 eetlepels donker beslag erop en strijk uit tot net zo’n flinterdun laagje. Plaats de vorm weer onder de grill en laat weer circa 1 minuut stollen. Herhaal het op dezelfde manier per kleur tot het beslag op is (ik maakte zelf 12 laagjes met een springvorm van ø 24). Eindig met de donkere laag.
 8. Schakel de grill uit en laat de taart nog 10 minuten in de open oven staan. Laat de vorm buiten de oven op een rooster in 1 uur afkoelen.
 9. Klop in een kom de slagroom stijf met de klop-fix. Spatel de likeur er luchtig door. Serveer de bananenroom op de spekkoek. Het is lekker met grofgehakte suikerpinda’s of geroosterde hazelnoten.  

Labels:, , ,

Laat een reactie achter