Rundvleesbrochettes met sake

Written by ilikeurfood. Posted in Hoofdgerecht, Sterke drank

Gerecht brochette met rundvlees en sake

Konnichi wa! In mijn zoektocht naar recepten met drank bleef de Aziatische keuken tot nu toe nog onderbelicht. Maar dit gerecht uit Japan bracht daar verandering in. Sake wordt niet alleen gedronken, maar wordt ook geflambeerd en gebruikt voor marinades. Dit recept voor rundvleesbrochettes met sake komt uit het kookboek van het jaar 2012 ‘Barbecue & plancha‘ van Stéphane Reynaud. Het zoet van de warme vijgen, het zout van het buikspek en de sappige entrecote maken dit tot een overheerlijke brochette. Geschikt voor barbecue, plancha en normale grillpan. Itadakimasu (smakelijk eten)!

6 personen  –  Bereidingstijd 30 minuten  –  Sake  –  Hoofdgerecht

Ingrediënten:

 • 600 gram entrecote
 • 2 dl sake
 • 1 koffielepel gemberpoeder
 • 6 paarse vijgen
 • 150 gram gerookt buikspek
 • 12 bosuitjes
 • zout, peper
 • 12 brochettes/spiesen

Bereidingswijze:

 1. Als je de brochettes op de barbecue gaat bereiden, zorg dan dat deze gereed is voor gebruik. Als het weer het niet toelaat, blijf dan lekker binnen en gebruik een grillpan.  
 2. Snijd de entrecote in blokjes van 5 mm dikte en vermeng ze met sake en gemberpoeder. Laat het een poosje marineren.  
 3. Snijd de vijgen en het spek in plakjes van dezelfde dikte. Snijd het witte (bolle) deel van de bosuitjes en snijd deze doormidden (zoals je op de foto kan zien, heb ik dat niet gedaan, maar voor de garing en de smaakbalans is dit cruciaal). 
 4. Rijg alles aan de spiesen: begin met een stukje bosui, gevolgd door rundvlees, vijg en spek. Rijg de spies vol en eindig weer met een bosui. 
 5. Als je een barbecue gebruikt, rooster dan de spiesen boven gloeiend houtskool en keer ze regelmatig. Als je een grillpan gebruikt, zorg dan dat deze goed warm is en leg de spiesen erop. Ook hier geldt dat je ze regelmatig moet keren.
 6. Bestrooi de spiesen met zout en peper.  

Labels:, , ,

Laat een reactie achter