Flor de sal uit Mallorca

Written by ilikeurfood. Posted in Foodproducten

Afbeelding potjes Flor de salAnno 2013 heb je meer te kiezen dan alleen Jozo tafelzout. Bijvoorbeeld deze heerlijke Flor de sal uit Mallorca. D’es Trenc heeft een zoutassortiment met smaken als zwarte olijf, hibiscus en sinaasappel & chili. Ik gebruik ze voor saladedressings, cocktails en om vlees of vis te kruiden. Het geeft je gerechten extra smaak en dit Mediterraanse zout is nog gezond ook. Er zitten wel 80 mineralen in. Dus als je het zout rijkelijk over je gerechten strooit, word je minstens 100 jaar oud. Wat wil je nog meer? Nou… een prachtige vormgeving die in geen enkele keuken misstaat! Voor degenen die niet kunnen kiezen, heeft D’es Trenc een blik met vijf potjes zout. Verschillende smaken zijn te koop via de (web)winkel van De Zoutkamer

Mosterd bij de maaltijd

Written by ilikeurfood. Posted in Foodproducten

Afbeelding mosterd en piccalilly TierenteynAls ik in Gent ben is een bezoekje aan Tierenteyn-Verlent aan de Groentenmarkt 3 een vaste prik. Het voelt net of je de middeleeuwen binnenwandelt. Het assortiment bestaat uit fijne mosterd, grove mosterd, piccalilly, mostarda, zure uitjes, augurkjes, azijn en losse kruiden. De fijngemalen mosterd wordt in de kelder van het pand gemaakt en naar de bovengelegen winkel gepompt. Ter plekke wordt het in glazen of stenen potjes geschept. Super ambachtelijk en niet te versmaden. De mosterd en piccalilly zijn een must-have om lekkere jus, bijvoorbeeld met bier, te maken. Helaas heb ik ze nog niet in Nederland gesignaleerd, dus voorlopig ben ik veroordeeld tot een jaarlijks uitstapje naar Gent. 

Must haves voor homemade pasta

Written by ilikeurfood. Posted in Foodproducten

Pakken homemade pastaDe verse pasta van de Appie heeft inmiddels een stevig marktaandeel verworven. Jarenlang genoot ik er ook van, totdat ik leerde hoe makkelijk het is om echt verse pasta te maken. Als je er een beetje bedreven in raakt, maak je binnen een half uur pasta voor 8 personen. De ingrediënten voor homemade pasta heb ik altijd in huis. Meestal gebruik ik een combinatie van ’00’ bloem (doppio zero bloem) en semola. De bloem is zeer fijn gemalen en bevat weinig gluten. De semola is gemaakt van een harde tarwe en is lichtgeel van kleur. Semola bevat meer gluten waardoor je een stevig en elastisch pastadeeg krijgt. De semola vervang ik ook wel eens door durummeel (verkrijgbaar bij natuurwinkels). Meestal gebruik ik de bloem en semola in de verhouding 50:50. Bij ravioli gebruik ik iets meer bloem en bij tagliatelle iets meer semola omdat daar de saus beter aan blijft plakken. Gebruik alleen eieren op kamertemperatuur en maak het deeg op gevoel zoals de Italianen dat ook doen!