Kip met bier in z’n gat

Written by ilikeurfood. Posted in Bier, Hoofdgerecht

Gerecht kip met bier in z'n gat

Je woont boven de rivieren of onder de rivieren. Woon je er onder? Dan lig je nu waarschijnlijk met een carnavalskater in bed of je zet je tanden in een haring met uitjes. Het is ‘the day after’ en het laatste waar je zin in hebt, is drank… Laat ik nou nét een foodblog hebben over koken met drank. Als je bij het lezen van het d-woord al over je nek gaat, lees dan niet verder. Probeer het morgen rustig nog een keer. De kip loopt heus niet weg. Heb je wel een sterke maag? Ontdek dan hoe je een kip en (restjes) bier omtovert tot een culinair verantwoorde maaltijd. 

Stoofvlees met bier

Written by ilikeurfood. Posted in Bier, Hoofdgerecht

Gerecht stoofvlees met bier

Veel mensen houden van de vier seizoenen. Ik behoor niet tot die groep. Het herfstachtige weer en de winterse kou zijn niet bepaald my cup of tea. Toch is het niet helemaal een troosteloze periode want ik kan altijd nog de keuken induiken om een geurige stoofschotel of tajine te maken. Hier een aangepaste versie van het basisstoofrecept met rundvlees en bier uit Jamie Oliver’s Kookrevolutie. Een mooi basisrecept waar je talloze varianten op kan verzinnen. Dus trek je koelkast open, kijk welke restjes (zonder groene aanslag) je hebt liggen en voeg het toe aan het stoofvlees. Zelf gebruik ik op aanraden van mijn slijterij Duchesse de Bourgogne, een Vlaams biertje. Verder voeg ik ontbijtkoek toe om de saus een beetje te binden. Dit geeft een kruidige smaak en zorgt ervoor dat er geen plasje in je bord ontstaat. 

Chocolate pie met Guinness

Written by ilikeurfood. Posted in Bier, Nagerecht

Taartpunt Guinness chocolate pie

Als je denkt aan koken met bier, dan denk je vooral aan stoofschotels. Minder voor de hand liggend is een chocoladetaart met bier. Toch levert dat een interessante combinatie op doordat het bier een lekker bittertje geeft aan de taart. Daarom dit recept voor een Guinness chocolate pie. Het recept voor het beslag haalde ik uit de Delicious., de rest is naar eigen inzicht. Voor deze taart gebruik ik donkerbruin bier, bij voorkeur Guinness. Dit Ierse biertje is volgens het Guinness Book of Records (uitgegeven door…) afkomstig van de grootste brouwerij ter wereld. Geloof het of niet. Voor de slagroom bovenop de taart gebruik ik klop-fix. Want niet alleen bier maar ook slagroom heeft de neiging om dood te slaan. Met klop-fix blijft de slagroom in de koelkast dagenlang mooi stijfgeklopt en fris.