Meringue met bloedsinaasappel en Campari

Written by ilikeurfood. Posted in Likeur, Nagerecht

Gerecht: Meringue met bloedsinaasappel en CampariWisten jullie dat er volbloed en halfbloed bloedsinaasappels bestaan? Vorige week liep ik teleurgesteld voorbij het Turkse winkeltje bij mij om de hoek. In de kratten met fruit zag ik geen bloedsinaasappels liggen. Het was toch midden in het seizoen? Toen ik aan de verkoper vroeg of het soms te maken had met de warme winter, zei hij: “Er liggen halfbloedjes hoor!” Wat blijkt? Een halfbloed bloedsinaasappel is rood van binnen, maar de oranje schil wekt de indruk dat het een gewone sinaasappel is… Volbloed bloedsinaasappels komen wèl openlijk uit voor hun bittere smaak en hebben een rood gemarmerde schil. Voor dit recept heb ik geen voorkeur: beide rassen zijn geschikt. Bovendien zou ik niet dùrven discrimineren. Het bittere van Campari past uitstekend bij de bloedsinaasappel. Samen brengen ze het zoet van de meringue mooi in balans. Heb je nog Campari over? Maak dan een Spritz door 75 ml witte wijn, 50 ml Campari en een scheutje bruisend water te mixen. Vergeet niet het schijfje citroen en een zonnebril in je haar!

4 personen – Bereidingstijd 2,5 uur – Campari – Nagerecht

Ingrediënten:

 • 3 eieren (alleen het eiwit)
 • 375 gram witte basterdsuiker (300 gram voor meringues en 75 gram voor siroop)
 • 4 bloedsinaasappels
 • 20 ml Campari
 • 125 ml slagroom
 • 1/2 zakje klop-fix
 • 100 gram frambozen
 • paar (kleine) blaadjes munt

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 100 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier. Ik verkreukel het bakpapier altijd eerst zodat het niet omhoog krult tijdens het bakken.  
 2. Doe de 3 eiwitten in een vetvrije bekken (metalen schaal) of in je keukenmachine. Let op: zorg ervoor dat alles goed vetvrij is anders kan je de eiwitten niet stijf kloppen. Je kan een beetje azijn of citroensap op een keukenpapiertje doen en daarmee alles schoonmaken. 
 3. Sla de eiwitten stijf met een handmixer of in een keukenmachine op middelhoge snelheid. Let op: zorg ervoor dat er lucht bij het eiwit kan komen. Na een tijdje ontstaan er luchtige stijve pieken.
 4. Voeg langzaamaan een beetje witte basterdsuiker toe en wacht iedere keer 4 seconden voordat je nog meer toevoegt. Doe dit niet te snel want anders wordt de meringue te nat. Als alle suiker is toegevoegd moet het mengsel dik en glanzend zijn.
 5. Maak met een lepel vier hoopjes schuim van gelijke grootte. Zet de bakplaat in de oven en laat de meringues circa 2 uur bakken/drogen. Zelf had ik niet zoveel tijd, dus ik bakte ze in 1,5 uur op 130 °C, maar dan kleuren de meringues een klein beetje bruin. Als je op de onderkant van de meringues tikt, moeten ze droog aanvoelen. Laat ze buiten de oven afkoelen.  
 6. Terwijl de meringues in de oven staan, ga je 3 van de 4 bloedsinaasappels ontvliezen. Alle partjes bloedsinaasappel bewaar je in een bakje en zet je weg in de koelkast.
 7. De overgebleven bloedsinaasappel pers je uit. Het sap doe je in een steelpan samen met 75 gram suiker en 20 ml Campari. Je brengt het langzaam aan de kook en laat het vervolgens pruttelen tot een middeldikke siroop overblijft. 
 8. Vervolgens klop je de slagroom stijf. Voeg de klop-fix voorzichtig toe en bewaar de slagroom in de koelkast tot gebruik. 
 9. Neem 4 bordjes. Leg op ieder bordje een meringue. Verdeel de slagroom over de meringues. Bekleed de slagroom met de bloedsinaasappelpartjes en frambozen. Schenk er wat siroop over en garneer met kleine blaadjes munt. 

Labels:, , , ,

Laat een reactie achter