Lamsschouder met roze knoflook

Written by ilikeurfood. Posted in Hoofdgerecht, Wijn

Lamsschouder met roze knoflook

Nog twee dagen en dan is het weer officieel lente. De natuur heeft ons een beetje voor de gek gehouden. Narcissen kwamen al een maand geleden uit de grond schieten, het eerste zonverbrande neusje is gescoord en de meeste lammetjes werden al in februari geboren. De plaatselijke slager schreef het groot met krijtstift op zijn ramen: Nu Hollands zuiglam te koop. De seizoenen zijn volledig de weg kwijt, zo klagen ouderen en wetenschappers, maar voor mij kan de lente niet vroeg genoeg beginnen.   

Terug naar de slager. Ik sta voor de toonbank en vraag me ineens af waarom lammetjes altijd rond dezelfde periode worden geboren. Groente en fruit is seizoensgebonden, maar waarom is dat ook met lamsvlees het geval? Zijn er dan niet jaarrond bevruchtingen en geboortes? Ik als provinciaal zou dit moeten weten, maar niets is minder waar. De slager moet met het verlossende antwoord komen. Boeren laten hun ooien meestal dekken dus er is geen vrije keuze wanneer de daad plaatsvindt. Vóór de zomer worden de ooien geschoren en in het najaar worden ze gedekt. Na een zwangerschap van 5 maanden (daar komen ze goed mee weg…) komen alle lammetjes ter wereld.

De lente wordt tot vervelens toe geassocieerd met de kleur geel. Daarom heb ik gekozen voor het thema ‘roze’: een roze Hollands lammetje gestoofd in rosé wijn met roze knoflook uit Lautrec en een carpaccio van roze choggia biet. Toegegeven: het lam verliest de roze kleur tijdens de bereiding, maar de smaak is fantastisch. Het recept is een aangepaste versie van Nigella Lawson’s lamsschouder uit het kookboek Keuken. Nigella is mijn grote voorbeeld, los van de lijntjes coke en de overtollige kilo’s onder aanrechthoogte. Haar kooklectuur is om van te smullen en ligt standaard op het nachtkastje naast mijn bed.

4 personen – Bereidingstijd 2,5 uur – Rosé wijn – Hoofdgerecht

Ingrediënten:

 • 1 stuk lamsschouder met bot van ongeveer 1,5 kilo
 • peper en zout
 • 1 bol knoflook, liefst Franse roze knoflook (uit Lautrec), in losse tenen
 • 14 ansjovisfilets
 • 1 pot gedroogde zwarte olijven zonder pit (110 gram)
 • 5 dl rosé wijn
 • klein bosje verse tijm
 • 2 choggia bieten
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel witte balsamico
 • 1 theelepel honing
 • 1 stokbrood

Bereidingswijze:

 1. Verhit de oven tot 150°C. Zet een braadslee op het vuur (ik heb er één van Iittala die zowel op het vuur als in de oven kan), schroei de lamsschouder op de velkant en bestrooi het blootliggende vlees met een klein beetje zout en royaal zwarte peper uit de molen. Keer de schouder om en laat hem zo 1 minuut bakken om ook de vleeskant te schroeien. Strooi terwijl je staat te wachten ook wat peper en zout op het vel. Haal de schouder uit de braadslee en leg hem even op een snijplank terwijl je de tenen knoflook in de hete braadslee omschept. Strooi er de ansjovis en de zwarte olijven bij en roer alles goed door elkaar.
 2. Giet de wijn in de braadslee, doe er iets minder dan de helft van de tijmblaadjes bij en laat de saus aan de kook komen. Leg de lamsschouder met het vel naar boven in de saus en giet er het sap bij dat op de plank gelopen is. Doe er wanneer de wijn weer aan de kook is de takjes tijm bij, maar houd er 1 of 2 achter om later de serveerschaal mee op de sieren. Draai het vuur uit en dek de braadslee af met aluminiumfolie. Zet het vlees in de oven en laat het 2 uur stoven.
 3. Snijd ondertussen met een mandoline de choggia biet in hele dunne plakjes en leg ze op een bord. Maak een vinaigrette door de olijfolie, witte balsamico, honing en een beetje peper en zout te mengen en besprenkel over de choggia bieten carpaccio. Snijd het stokbrood in plakjes. Haal het vlees wanneer het gaar is uit de braadslee, leg het op een snijplank, snijd het in plakken en serveer samen met de bietjes en het stokbrood. Het stokbrood kan je lekker dopen in de jus in de braadslee.

Inge van Gansewinkel:
Is altijd rond Pasen jarig en kreeg vroeger iets teveel gele verjaardagscadeautjes
Wil daarom graag roze als de nieuwe lentekleur introduceren
Vindt haar zoontje het ALLERschattigst als hij een lammetje nadoet: mwhehehehe
Wordt ook wel Ingella genoemd omdat ze een wannabe Nigella is

Dit recept heb ik geschreven als Blogger van de maand maart (2014) van Jamie Magazine.

Labels:, , , , ,

Laat een reactie achter