Kip met bier in z’n gat

Written by ilikeurfood. Posted in Bier, Hoofdgerecht

Gerecht kip met bier in z'n gat

Je woont boven de rivieren of onder de rivieren. Woon je er onder? Dan lig je nu waarschijnlijk met een carnavalskater in bed of je zet je tanden in een haring met uitjes. Het is ‘the day after’ en het laatste waar je zin in hebt, is drank… Laat ik nou nét een foodblog hebben over koken met drank. Als je bij het lezen van het d-woord al over je nek gaat, lees dan niet verder. Probeer het morgen rustig nog een keer. De kip loopt heus niet weg. Heb je wel een sterke maag? Ontdek dan hoe je een kip en (restjes) bier omtovert tot een culinair verantwoorde maaltijd. 

Ik hoor jullie al denken: wat weet iemand van boven de rivieren nou van carnaval? Tussen ons: ik ben import. In mijn jongere jaren woonde ik achtereenvolgens in het Muuzegat, het Kielegat en het Lampegat. Voor niet ingewijden: Maarheeze, Breda en Eindhoven. Carnaval is in mijn herinnering allesbehalve culinair. Vette hap was mijn middel om een bodempje te leggen. Vervolgens dronk ik slechte huiswijn en, als het me allemaal niets meer kon schelen, goedkoop bier. Wijn zit boordevol anti-oxidanten en bier is rijk aan vitaminen-B. Zo slecht nog niet, maakte ik mezelf wijs. Tot de kater insloeg…

Tijd om weer wat essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen! Uiteraard wel in combinatie met gerstenat. Want similia similibus curentur. Vrij vertaald: een kater kan je het beste bestrijden met drank. De essentie van mijn recept is als volgt. Je neemt een halfvol blikje bier. Eventueel samengesteld uit leftovers van gisteren. Koop een hele kip en posteer z’n achterste bovenop het bierblikje. De zithouding van de kip is even charmant als een vrouw die wildplast achter een praalwagen. Neem dat voor lief. Ik beloof je dat dit de ultieme anti-carnavalskater-maaltijd is. ALAAF! 

4 personen – Bereidingstijd 1,5 uur – Bier – Hoofdgerecht

Ingrediënten:

 • hele biologische kip van circa 1-1,5 kilo
 • 1 tl venkelzaad (heel)
 • 1 tl gerookt paprikapoeder
 • 1 tl fijngemalen zwarte peper
 • 2 tl grof zeezout (ik gebruik Maldon)
 • 1 citroen (rasp)
 • 1 teen knoflook
 • 2 el vloeibare honing
 • 2 el olijfolie en een beetje extra voor de groenten
 • 1 blikje bier van 33 cl (pils volstaat)
 • 1 tak rozemarijn
 • 4 aardappelen
 • Groenten, bijvoorbeeld: 4 wortelen, 4 bieten, 2 pastinaken, 1 venkel en 1 bol knoflook

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 200°C. Haal de kip uit de koelkast, verwijder eventueel het bindtouw en dep de kip goed droog met keukenpapier. Stamp het venkelzaad fijn in een vijzel en doe deze in een klein schaaltje. Voeg het gerookt paprikapoeder, de fijngemalen zwarte peper en het zeezout toe. Rasp de schil van 1 citroen en 1 ontvelde knoflookteen boven het schaaltje. Giet de honing en de olijfolie erbij en meng de kruidenmix goed.
 2. Smeer de kip goed in met het kruidenmengsel: van binnen, van buiten en goed tussen alle vleugels en poten in. Open het blikje bier en neem er een flinke slok van. Zet het takje rozemarijn erin. Schuif de kip voorzichtig met z’n gat over het bierblikje. De kip heeft nu een soort driepoot van het bierblikje en twee poten. Zet de kip op een bakplaat met bakpapier en schuif deze onderin de oven zodat de de kip de bovenkant van de oven niet raakt.
 3. Laat de kip 15 minuten alleen in de oven staan en snijd ondertussen de groenten naar keuze en de aardappelen in grove stukken. Van de bol knoflook snijd je alleen het topje af. Doe alles in een grote schaal en besprenkelt het met olijfolie. Meng het goed en leg het na een kwartier bij de kip op de bakplaat. Laat vervolgens alles 1 uur in de oven staan. Kijk tussendoor of de kip niet verbrandt aan de bovenkant en dek eventueel af met een stuk aluminiumfolie. Draai de groenten en aardappelen tussentijds een keer zodat ze aan alle kanten mooi kleuren. Haal alles voorzichtig uit de oven en laat 10 minuten rusten.    

Inge van Gansewinkel:
Heeft inmiddels niet meer een zachte G
Vraagt zich af of bier inderdaad de beste remedie is tegen een kater
Speelde vals met een Belgisch speciaalbiertje in plaats van pils
Moest een nieuwe kip halen omdat ze het biertje via de kop naar binnen had gewurmd

Dit recept heb ik geschreven als Blogger van de maand maart (2014) van Jamie Magazine

Labels:, , , ,

Laat een reactie achter