Crêpes Suzette

Written by ilikeurfood. Posted in Likeur, Nagerecht

Bord met crêpes Suzette met Grand Marnier

De eerste keer dat ik deze crêpes Suzette proefde, vroeg ik me voortdurend af wie nou die Suzette was. Dat moet vast een topvrouw zijn geweest! Research bracht me naar het volgende verhaal. In 1890 werd het dessert voor het eerst gemaakt in het Londense Savoy Hotel. De chef wilde het dessert vernoemen naar de toenmalige Prince of Wales (later koning Edward VII). Maar deze dankte voor de eer en wilde liever dit dessert opdragen aan de vrouw die met hem uit eten was. Inmiddels heeft de crêpes Suzette op veel menukaarten plaats moeten maken voor een ander toetje waar vuur bij nodig is: de crème brûlée. Onterecht, want dit klassieke dessert met Grand Marnier is een echte traktatie. Bovendien kan je met het flamberen mooi indruk maken op je tafelgasten (of je wenkbrauwen wegschroeien). Het is een ideaal dessert om vooraf klaar te maken. Je hoeft de flensjes alleen maar à la minute in de saus op te warmen en te flamberen.   

4 personen  –  Bereidingstijd 1 uur  –  Grand Marnier  –  Nagerecht

Ingrediënten:

 • 100 gram bloem
 • 1 eetlepel poedersuiker + beetje om te bestrooien
 • 1 ei
 • snufje zout
 • 250 ml melk
 • 55 gram roomboter waarvan 25 gram voor de crêpes en 30 gram voor de saus
 • 2 theelepels olijfolie
 • 2 sinaasappelen (liefst biologisch)
 • 1 citroen (liefst biologisch)
 • 100 gram witte basterdsuiker
 • 500 ml gezeefd sinaasappelsap (bij voorkeur vers geperst)
 • 50 ml Grand Marnier waarvan 25 ml voor de saus en 25 ml voor de garnering

Bereidingswijze:

 1. Maak de flensjes als volgt: meng de bloem en het poedersuiker en zeef het in een grote kom. Klopt het ei los met een mespuntje zout. Voeg dit toe aan de bloem en het poedersuiker. Voeg nu langzaam de melk toe en roer het mengsel door elkaar. Voeg vervolgens 25 gram gesmolten boter en de olijfolie toe. Hier kan je eventueel een staafmixer bij gebruiken.
 2. Was 1 van de sinaasappels en de citroen goed onder de kraan. Doe de zeste (of rasp) bij het beslag. Laat het nu een half uur rusten op kamertemperatuur.  
 3. Zeef het sinaasappelsap. Verwarm het sap in een sauspannetje. 
 4. In een grote sauspan (ter indicatie: er moeten meerdere crêpes in opgewarmd kunnen worden) smelt je 30 gram roomboter. Voeg de basterdsuiker er aan toe. Zodra de suiker smelt, roer je af en toe door de pan tot het een goudbruine karamel is. 
 5. Voeg het sinaasappelsap toe aan de karamel (het kan even flink gaan sissen), meng het goed door elkaar en breng het aan de kook. De saus moet ingekookt worden tot er zo’n 150 ml over is. Laat de saus afkoelen en voeg 25 ml van de Grand Marnier toe. 
 6. Bak met een klein beetje olie 8-12 dunne crêpes in een kleine koekenpan. Als ze klaar zijn, vouw je ze dubbel en leg je ze op een bord of schaal.
 7. Voor de garnering moet je de sinaasappelpartjes van twee sinaasappels uitsnijden. Die doe je door met een groot koksmes de schillen (inclusief het wit) van de sinaasappels te snijden. Vervolgens kerf je met het koksmes de partjes tussen de vliezen uit.
 8. Zodra je het dessert wil gaan eten, warm je de sinaasappelsaus op met daarin de crêpes. Verwarm 4 borden voor. Verdeel de warme crêpes over de borden en garneer met de sinaasappelpartjes. Giet de resterende saus er (deels) over.
 9. Neem een soeplepel/juslepel en doe hier de resterende 25 ml Grand Marnier in. Verwarm de lepel boven het vuur en houd hem schuin zodat de vlam in de lepel komt (of steek deze aan met een aansteker). Giet de brandende Grand Marnier over de crêpes en bestrooi met poedersuiker. Bon appétit!    

Labels:, , ,

Laat een reactie achter