Biefstuk met paddestoelenroomsaus

Written by ilikeurfood. Posted in Hoofdgerecht, Sterke drank

Gerecht biefstuk met paddestoelenroomsaus

Even een calorieknaller tussendoor: een heerlijke paddestoelenroomsaus met whisky. Past goed bij biefstuk maar ook bij varkenshaas. De smaak van de saus wordt het beste als je verschillende soorten paddestoelen gebruikt zoals shiitake, kastanjechampignon, oesterzwam, cantharel en eekhoorntjesbrood. De knoflook zorgt ervoor dat de smaak van de paddestoelen (met name de shiitake) intenser wordt. Bij het maken van dit recept moest ik denken aan een quote van Julia Child in de culinaire film Julie & Julia (2009): “Don’t crowd the mushrooms!”. Als je teveel paddestoelen in een pan gooit, dan worden ze niet mooi bruin. Neem dus een ruime pan en bak desnoods de paddestoelen in twee shifts voor het beste resultaat.

4 personen  –  Bereidingstijd 30 minuten  –  Whisky  –  Hoofdgerecht

Ingrediënten:

 • 4 biefstukken
 • 300 gram gemengde paddestoelen
 • 1 teen knoflook
 • roomboter
 • 190 ml vleesfond
 • 250 ml slagroom
 • 2 eetlepels whisky
 • circa 10 rode peperkorrels (zwarte zijn ook goed)
 • 1 limoen

 Bereidingswijze:

 1. Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. 
 2. Veeg de paddestoelen schoon met keukenpapier zodat er geen zand meer op zit (niet wassen met water!). Snijd vervolgens de grote paddestoelen in iets kleinere stukken. De shiitakes kan je gewoon heel laten. Hak de teen knoflook fijn. 
 3. Zet de pan op middelhoog vuur en doe er een klontje roomboter in. Als de boter gesmolten is, bak je de paddestoelen en knoflook mooi bruin. Draai de paddestoelen regelmatig zodat ze aan beide kanten bruin zijn. Zodra ze klaar zijn, haal je ze uit de pan en houd je ze apart. 
 4. Doe de vleesfond, slagroom en whisky in de pan en laat het tot ongeveer eenderde inkoken. Roer regelmatig zodat er geen vliesje bovenop de saus komt. Het inkoken duurt ongeveer 30 minuten. Indien er toch een vliesje is ontstaan, dan kan je de saus even door een zeef halen. 
 5. Als de saus bijna klaar is, bak je de biefstukken (of desgewenst varkenshaas). Strooi eerst peper en zout over de biefstukken. Laat de pan goed heet worden en smelt een klontje boter in de pan. Zodra de boter een beetje begint te kleuren bak je de biefstukken op middelhoog vuur. Persoonlijk vind ik rare het lekkerste (2 minuten bakken aan weerszijden), maar je kan het ook medium doorbakken (4 minuten bakken aan weerszijden). Laat tot slot de biefstukken 5 minuten losjes in aluminiumfolie rusten.
 6. Stamp met een vijzel de rode peper fijn. Voeg deze samen met een kneepje limoensap toe aan de paddestoelenroomsaus. Voeg tevens de paddestoelen toe, op een paar kleine stukjes na. Deze kan je gebruiken voor de garnering.  

Labels:, , ,

Reacties (1)

 • Anne-Ruth Dekker

  |

  Wat een heerlijk recept. Wij hebben vrijdagavond van de saus genoten in combinatie met een prachtige wildmix van biologische paddenstoelen, kalfsribeye, aardappeltjes uit de oven met rozemarijn en een heerlijke salade. Als foodblogger moet ik altijd dingen aanpassen dus had er de whiskey uitgelaten, kalfsfond gebruikt en iets minder slagroom toegevoegd. We hebben zitten smullen!

  Beantwoord

Laat een reactie achter