Alcoholpercentages

Persoonlijk zet ik graag een gerecht met drank op tafel, maar er zijn ook redenen om hier terughoudend in te zijn. Bijvoorbeeld als er kinderen, zwangere vrouwen, gelovigen of alcohol-onthouders aan tafel zitten. Alcohol vervluchtigt namelijk wel voor een deel tijdens het koken, maar nooit helemaal.

Het verdampingspercentage is onder andere afhankelijk van de temperatuur en de tijdsduur van de bereiding van het gerecht. Daarnaast kunnen je pannen van invloed zijn. Maar over het algemeen geldt: hoe meer alcohol je in een gerecht verwerkt en hoe hoger het alcoholpercentage, hoe meer alcohol er over blijft. In bier zit gemiddeld 5% alcohol, in wijn gemiddeld 12% en in likeur meestal 20% – 40%. Sterke drank begint bij 15% alcohol maar dit kan oplopen tot meer dan 70% (zoals in absint). 

Wil je dat de alcohol vrijwel volledig verdampt? Dan moet je een gerecht minimaal 3 uur koken. Het helpt als je tussendoor goed roert, maar de alcohol zal nooit helemaal weg gaan. In onderstaande tabel vind je een indicatie van het resterend alcoholpercentage per type bereiding.

 

Type bereiding gerecht  Resterend alcoholpercentage
Toevoegen aan warm gerecht zonder koken       85%
Flamberen 75%
Nacht bewaren zonder verhitten 70%
Sudderen tegen de kook aan 15 minuten 40%
Sudderen tegen de kook aan 30 minuten 35%
Sudderen tegen de kook aan 1 uur 25%
Sudderen tegen de kook aan 1,5 uur 20%
Sudderen tegen de kook aan 2 uur 10%
Sudderen tegen de kook aan 2,5 uur 5%

Laat een reactie achter